Cyber Monday: het wat én wanneer?

13 november 2023

Is Black Friday net achter de rug, word je wéér om je oren geslagen met knettergekke kortingen tijdens Cyber Monday. Denk je nu: Cyber watte? Lees dan even verder. Wij vertellen je alles wat je wil weten over Cyber Monday: van wat het precies is en wanneer je dit jaar klaar moet staan tot in welke winkels je moet zijn.

Wat is Cyber Monday?
Waarom bestaat Cyber Monday?
Wanneer is Cyber Monday? [2023]
Hoeveel korting heb je met Cyber Monday deals?
Welke winkels doen mee aan Cyber Monday?
Cadeautip: Geef of vraag een cadeaubon

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is, net als Black Friday, een dag waarop je kunt profiteren van hoge kortingen. Alleen terwijl Black Friday zich richt op zowel fysieke als online winkels, is Cyber Monday voornamelijk voor online winkeliers. Daarnaast zie je tijdens Cyber Monday (nog) vooral kortingen op elektronica. Ook na het Black Friday weekend kun je dus nog flink besparen op smartphones, laptops, witgoed en nog veel meer.

Waarom bestaat Cyber Monday?

Net als Black Friday is Cyber Monday overgewaaid uit de Verenigde Staten (hoe kan het ook anders?). Voor Amerikanen is deze periode de officiële start van het (online) shopping seizoen. Een tijd van grootse inkopen voor de feestdagen. Misschien kan je de beelden van Black Friday in de USA wel voor de geest halen: hordes mensen die knokken om vooraan te staan in de rij, bekvechten over producten in de winkel en elkaar nog net niet (of soms wel) te lijf gaan in de jacht op de beste deals. En tja.. daar zit natuurlijk niet iedereen op te wachten!

Cyber Monday is dan ook georganiseerd als tegenhanger van Black Friday. Met als voordeel dat mensen op deze maandag niet in lange rijen voor de winkels hoefden te wachten en de gekte konden ontwijken. Cyber Monday biedt shoppers de mogelijkheid om vanuit de veiligheid en comfort van hun eigen huis de beste deals te scoren. Hier komt de betekenis dus vandaan. Shop jij ook liever online? Dan is Cyber Monday dus de dag voor jou om je slag te slaan. Behalve internationale webshops, doen ook veel Nederlandse webshops mee aan Cyber Monday.

Wanneer is Cyber Monday? [2023]

Cyber Monday vindt ieder jaar plaats op de maandag na Black Friday. Cyber Monday is de afsluiting van het kortingenfestijn, dat vaak al in de week voor Black Friday begint. Dit jaar valt Cyber Monday op de volgende datum: 27 november 2023. Zet dit dus maar alvast dikgedrukt in je agenda, zodat je geen geweldige online deals misloopt! Wil je weten hoe laat Cyber Monday begint en of jouw favoriete webshop zijn digitale deuren al vanaf klokslag twaalf uur de avond ervoor opent? Houd dan de aanbiedingen van specifieke webshops in de gaten. Veel webshops kondigen hun Cyber Monday-plannen ruim van tevoren aan.

Hoeveel korting heb je met Cyber Monday deals?

Hoeveel korting je krijgt tijdens Cyber Monday hangt natuurlijk af van de webshop, maar ook van het type product.  Wat we weten van voorgaande Cyber Mondays is dat je hoge kortingen kunt verwachten, variërend van zo’n 25% tot soms wel 90%. Wil je niet bedrogen uitkomen? Zorg dan dat je goed onderzoek doet en prijzen met elkaar vergelijkt. Vergeet ook vooral niet vóór Cyber Monday de prijzen in de gaten te houden. Sommige winkels verhogen mogelijk de prijzen voordat ze korting geven, waardoor de daadwerkelijke besparing minder indrukwekkend is dan het lijkt..

Welke winkels doen mee aan Cyber Monday?

In voorgaande jaren zagen we veel online winkels die deelnamen aan Cyber Monday, waaronder alle grote spelers zoals MediaMarkt, Bol.com, Coolblue en Amazon. Deze winkels boden stuk voor stuk scherpe aanbiedingen aan tijdens Cyber Monday. Niet alleen verwachten we dat er ieder jaar meer webshops zullen deelnemen, ook voorzien we nóg hogere kortingen. Winkeliers doen immers hun uiterste best om klanten te lokken met verleidelijke prijsverlagingen. Of je nu op zoek bent naar elektronica, kleding, meubels, of gewoon op pad gaat voor de dagelijkse boodschappen, de kans is groot dat je tijdens Cyber Monday aantrekkelijke deals vindt bij jouw favoriete webshop.

Staat je tegen het einde van het jaar een dure aankoop te wachten, zoals een nieuwe laptop of wasmachine? Heb dan nog even geduld! Op koopjesjacht gaan tijdens Cyber Monday is zeker de moeite waard. Deze dag staat niet voor niets bekend om geweldige kortingen, specifiek op elektronica, zoals laptops, wasmachines, smartphones, televisies, en nog véél meer.

Cadeautip: Geef of vraag een cadeaubon

De weken voor Cyber Monday zijn het perfecte moment om iemand een leuke cadeaubon cadeau te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cadeaubon voor MediaMarkt, een Coolblue bon of een Bol.com cadeaukaart? In deze winkels vind de ontvanger van jouw cadeau gegarandeerd de mooiste deals op handige apparaten en de nieuwste, technische snufjes. Als Cyber Monday voor de deur staat is een cadeaubon ook extra leuk om zelf cadeau te krijgen. Ben je dus bijna jarig en krijg je vaak de vraag of je nog iets specifiek op je wensenlijstje hebt staan? Tip jouw vrienden en familie dan met een cadeaubon als verjaardagscadeau!  Onze tip: wil je de meeste keuzemogelijkheid qua winkels? Vraag of geef dan onze Alles-in-1 Keuze Cadeaukaart. Te besteden aan een cadeaubon naar keuze! Deze cadeaukaart is bovendien beschikbaar in allerlei feestelijke varianten.