Black Friday: het wat én wanneer?

13 oktober 2023

Ieder jaar profiteer je van de beste deals tijdens Black Friday. Ontdek hier de ins en outs over Black Friday: van wat het precies is en wanneer je dit jaar klaar moet staan tot welke winkels je sowieso niet mag missen.

Wat is Black Friday?
Wanneer is Black Friday? [2023]
Wanneer eindigt Black Friday?
Black Friday vs. Cyber Monday
Hoeveel korting heb je met Black Friday deals?
Welke winkels doen mee aan Black Friday?
Onze winkel tips voor de beste Black Friday deals
Extra goedkoop shoppen met cadeaubon

Wat is Black Friday?

Hoewel de jaarlijkse shopping gekte ook jou waarschijnlijk niet is ontgaan, vraag je je misschien wel af wat Black Friday precies is en waar het nou eigenlijk vandaan komt.

Black Friday is een uit de VS overgewaaid, jaarlijks fenomeen waarbij winkeliers enorme kortingen en speciale deals aanbieden op de dag na Thanksgiving. Dit valt altijd op de vierde vrijdag van november. Deze dag heeft de naam 'Black Friday' verdiend doordat winkels op die dag veel winst maken en dus in de 'zwarte cijfers' terechtkomen.

Black Friday is het startsein voor de feestdagen en trekt ieder jaar weer miljoenen shoppers aan, zowel online als in fysieke winkels. Hordes mensen gaan op jacht naar de beste deals en kerstcadeaus tegen de scherpste prijzen.

Wanneer is Black Friday? [2023]

Black Friday vindt ieder jaar plaats op de vierde vrijdag van november, de dag na Thanksgiving. Dit jaar valt Black Friday op 24 november 2023. Zet deze datum dus maar alvast dikgedrukt in je agenda, zodat je geen geweldige deals misloopt! 
Wil je weten hoe laat Black Friday begint, zodat je vooraan staat in de rij? Houd dan de openingstijden en aanbiedingen van specifieke winkels of webshops in de gaten. Veel winkels kondigen hun Black Friday-plannen ruim van tevoren aan, dus je kunt vooraf plannen om de beste deals te scoren.

Wanneer eindigt Black Friday?

Black Friday is traditioneel een eendaags winkel-evenement. Officieel eindigt Black Friday dus op dezelfde dag waarop het begint. Nu denk jij natuurlijk: dat is jammer! Niet getreurd: Ook in de dagen na Black Friday bieden winkels vaak nog meer aanbiedingen en kortingen, met name op zaterdag en zondag. En zelfs na het weekend gaat het stuntprijzen feestje gewoon door op het zogenaamde ‘Cyber Monday’.

Black Friday vs. Cyber Monday

Online shoppers opgelet! Net als Black Friday is Cyber Monday een dag waarop je kunt profiteren van mooie kortingen. Alleen terwijl Black Friday zich richt op zowel fysieke als online winkels, is Cyber Monday voornamelijk voor online winkeliers. Shop jij dus liever vanuit huis en wil je de drukte in de winkels tijdens Black Friday vermijden? Dan is Cyber Monday de dag voor jou om je slag te slaan.

Hoeveel korting heb je met Black Friday deals?

Hoeveel korting je krijgt tijdens Black Friday hangt onder andere af van de specifieke winkel, maar ook van het type product. Verwacht over het algemeen aanzienlijke kortingen, variërend van 10% tot soms wel 90%.

Wil je echt een goede koop scoren? Zorg dan dat je goed onderzoek doet en prijzen met elkaar vergelijkt. En vergeet ook niet vóór Black Friday de prijzen in de gaten te houden. Sommige winkels verhogen mogelijk de prijzen voordat ze korting geven, waardoor de daadwerkelijke besparing minder indrukwekkend is dan het lijkt.

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

Een betere vraag is eigenlijk: welke winkels doen niet mee aan Black Friday? Black Friday is namelijk uitgegroeid tot een van de grootste winkel events van het jaar, waarbij consumenten massaal op koopjesjacht gaan. Bijna elke winkel, zowel fysiek als online, doet zijn uiterste best om klanten aan te trekken met verleidelijke prijsverlagingen. Of je nu op zoek bent naar elektronica, kleding, meubels, of gewoon op pad gaat voor de dagelijkse boodschappen, de kans is groot dat je tijdens Black Friday aantrekkelijke deals vindt bij al jouw favoriete winkels.

Onze winkel tips voor de beste Black Friday deals

Staat je tegen het einde van het jaar een dure aankoop te wachten, zoals een nieuwe laptop of wasmachine? Dan is het zeker de moeite waard om even geduld te hebben.. Black Friday staat namelijk bekend om geweldige kortingen op elektronica, zoals laptops, wasmachines, smartphones, televisies, en nog veel meer. Wil je écht de beste deals scoren? Dan raden we je aan om de volgende Black Friday sowieso een kijkje te nemen bij onderstaande winkels en webshops:

Extra goedkoop shoppen met cadeaubon

Wat is er beter dan goedkoop shoppen tijdens Black Friday? Dat is natuurlijk wanneer je daarvoor ook nog eens niet je eigen portemonnee hoeft aan te breken.. Als Black Friday voor de deur staat is een cadeaubon dan ook extra leuk om te geven aan iemand waar je gek op bent. Bijvoorbeeld als een bedankje, als cadeau voor een verjaardag of als Sinterklaascadeau.  Met een cadeaubon laat je jouw dierbare de beste deals scoren met het tegoed op de cadeaukaart. Onze tip: geef een Alles-in-1 Keuze Cadeaukaart voor de meest volledige keuze aan winkels.