Blue Monday: het wat én wanneer?

15 januari 2024

De kerstspullen zijn opgeruimd en de gezellige kerstverlichting gaat uit. De dagen zijn kort, koud en grauw en de zon is nauwelijks te zien. Dit alles zorgt ervoor dat de winterdip zijn intrede kan doen. En dan staat Blue Monday ook nog eens voor de deur: de meest sombere dag van het jaar. Maar wat is Blue Monday nu precies? In deze blog vertellen we je er alles over en delen we onze tips om deze dag tóch vrolijk door te komen.

Wat is Blue Monday?
Waarom bestaat Blue Monday?
Wanneer is Blue Monday?
Blue Monday tips
Tip: geef of vraag een cadeaubon
Waarom Cadeaubon.nl?

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is de deprimerendste dag van het jaar, blijkt uit onderzoek van psycholoog Cliff Arnall. Waarom deze dag zo somber is, heeft meerdere oorzaken: het grauwe weer, de korte en donkere dagen, de vakantie die ver weg lijkt, de goede voornemens die (alweer) niet zijn waargemaakt én de maandag als eerste dag van de werkweek. Deze combinatie zorgt ervoor dat we ons niet fijn kunnen voelen.

De vraag of deze dag écht de deprimerendste dag is, laten we in het midden. Er wordt namelijk ook beweerd dat dit een fabeltje is. Blue Monday zou een marketingstunt zijn van een reisbureau, om mensen over te halen een vakantie te boeken. Voor veel mensen is het wel een feit dat ze kampen met winterdipjes of -depressies.

Waarom bestaat Blue Monday?

De naam Blue Monday komt van het Engelse gezegde ‘feeling blue’, wat ‘neerslachtig voelen’ betekent. De dag wordt nu vooral gebruikt in marketinguitingen. Zo spelen voornamelijk reisbureaus vaak in op deze sombere gevoelens, door een tripje naar de zon aan te bieden. Ook andere bedrijven gebruiken Blue Monday om je te verleiden hun producten of diensten te kopen.

Wanneer is Blue Monday?

Blue Monday valt elk jaar op de derde maandag van januari. In 2024 valt Blue Monday op 15 januari. Nu je dit weet, kun je je er alvast goed op voorbereiden met onze Blue Monday tips.

Blue Monday tips

Om de winterdip tegen te gaan, is het goed om jezelf op te vrolijken. Wij hebben deze 3 Blue Monday tips voor je.

1. Pak je goede voornemens weer op

Ga eens terug naar je goede voornemens: waarom wilde je ook alweer aan deze voornemens werken? Dat je ze nog niet hebt gehaald is niet erg. Veranderen kost nou eenmaal tijd. Wees aardig voor jezelf en pak je goede voornemens weer op.

2. Beweeg!

Om depressieve gevoelens tegen te gaan, helpt het om te bewegen. Je maakt dan namelijk gelukshormonen aan, vooral in de buitenlucht. Hoe graag je ook binnen wil zitten met het grauwe weer, ga eropuit. Na een wandeling in de natuur voel je je vaak een stuk blijer dan voorheen.

3. Ga eropuit

Helemaal klaar met thuis zitten? Vertoef lekker een dagje in de sauna, neem een groot stuk taart bij dat gezellige tentje op de hoek of ga lunchen met die goede vriend(in). Of nog beter: boek een reis(je) samen. Ga een weekendje weg of pak lekker uit en vlucht naar de zon. Zielig wegkwijnen onder een dekentje op de bank, kan altijd nog.

Tip: geef of vraag een cadeaubon

Zit je vriend(in), familielid of collega in een winterdip? Verras hem of haar dan met een cadeautje op Blue Monday, gewoon als steuntje in de rug. Zo tover je makkelijk een glimlach op iemands gezicht.

Weet je dat je vriend(in) bezig is met een gezonde levensstijl? Lees dan onze tips voor een gezond cadeau. Geen idee wat je wil geven? Wij hebben een top 5 gemaakt met cadeau ideeën voor collega’s, je moeder of vader. Ze kunnen het vast waarderen als jij ze opvrolijkt.

Heb je zelf last van een winterdip en/of wil je er samen op uit? Vraag of geef een cadeaubon voor een dagje zweten in de sauna. Ga samen met je beste vriend(in) op pad en geniet van de ontspanning. Je kan ook nog zoveel meer met een saunabon: ontdek 4 bijzondere dingen die je kunt doen met de saunabon.

Waarom Cadeaubon.nl?

Wat geef je aan iemand die trouwt, jarig is of een feest geeft? Met een cadeaubon geef je een passend cadeau. Of je nu privé of zakelijk een cadeaubon bestelt: het kan allemaal bij cadeaubon.nl.

Heb je de leukste cadeaubon gevonden voor jouw ontvanger? Bepaal zelf het saldo op de cadeaukaart en bestel makkelijk online. Bestel je een fysieke bon voor 17.00 uur? Dan sturen wij de bon dezelfde dag nog op de post. Voeg een feestelijke verpakking en een persoonlijke boodschap toe. Hiermee wordt geven een feestje.

Op zoek naar een last-minute cadeautje? De digitale cadeaubon ontvang je binnen een paar minuten al in jouw mailbox.